חוק העמותות קבוע כי פירוק של עמותה יתבצע באחת משתי הדרכים הבאות :
- באמצעות הליך של פירוק מרצון .
- באמצעות הליך של פירוק על ידי בית המשפט.
סדר הפעולות בעת פירוק מרצון של עמותה:
- על העמותה לזמן אסיפה כללית בהודעה מראש ובכתב של 21 ימים מראש ולציין בהזמנה כי באסיפה הכללית תתבקש האסיפה להצביע על פירוק העמותה.
- אין לכנס אסיפה כללית לצורך הצבעה על פירוק מרצון של העמותה אלא לאחר שרוב חתמי הועד המנהל של העמותה חתמו על "תצהיר כושר פירעון" בו הם מצהירים כי הם בדקו את מצבה העסקי של העמותה ושהם מצאו כי העמותה יכולה לפרוע את כל התחייבויותיה תוך 12 חודשים מיום תחילת הפירוק.
- במהלך האסיפה הכללית, על העמותה לקבל החלטה על פירוק מרצון של העמותה ועל מינוי מפרק ברוב של שני שלישים מן המצביעים באסיפה.
- תחילת הפירוק תהיה כעבור שבועיים מקבלת החלטת האסיפה הכללית על הפירוק, אלא אם נקבע באסיפה הכללית כי תאריך תחילת הפירוק יהיה בתאריך מאוחר יותר.
- פרוטוקול האסיפה הכללית המאשר את החלטתה לפרוק מרצון של העמותה יחד עם תצהיר כושר הפירעון ומינוי המפרק ישלחו לרשם העמותות.
מהם תפקידי המפרק
- לכנס את כל נכסי העמותה ולגבות את החובות המגיעים לה מחברים ומאחרים.
- לממש את נכסי העמותה במידה הדרושה לפירעון החובות שלה.
- לפרוע את חובות העמותה, לרבות הוצאות הפירוק.
- לפרסם תוך שבועיים לאחר תחילת מינויו כמפרק הודעה על פירוק העמותה ולהזמין את נושי העמותה להגיש לו את תביעותיהם.
ההודעה תפורסם ברשומות ובשני עיתונים יומיים בשפה העברית ואם רוב חברי העמותה דוברי ערבית אז גם בעתון יומי בשפה הערבית.
- לעשות ביתרת הנכסים של העמותה בהתאם להוראות סע' 58 לחוק העמותות אשר קובע כי נכסי העמותה שישארו לאחר שנפרעו כל חובותיה יחולקו בהתאם להוראות התקנון ואם העמותה פורקה לפי צו של בית המשפט (ובית המשפט השתכנע שנכסי העמותה עלולים לעבור לחבריה או מייסדיה או למטרות שאינם קרובות למטרות שהיו לעמותה לפני הפירוק) אז יורה בית המשפט כי הנכסים יעוברו ויוקדשו למטרה קרובה למטרות העמותה המתפרקת, כפי שיקבע בית המשפט.
סיום הפירוק
השלים המפרק את פעולות הפירוק, יכנס אסיפה כללית מסיימת, במסגרתה יציג ויביא לאישור האסיפה הכללית את הדין וחשבון שנערך על תהליך הפירוק כשהוא מאושר על ידי ועדת הביקורת של העמותה או בידי הגוף המבקר שלה.
אישור האסיפה הכללית המסיימת את הדין וחשבון שנערך על תהליך הפירוק, העתק מהדו"ח כאמור חתום ע"י המפרק ופרוטוקול האסיפה הכללית יוגשו לרשם העמותות תוך שבועיים מיום האסיפה המסיימת ולאחר שיבחנו ויאושרו על ידו, יבוא הליך הפירוק לסיומו והעמותה תוכרז על ידי רשם העמותות כעמותה מחוסלת.
העברת פירוק מרצון לפירוק לפי צו בית המשפט (תיקון מס' 10) תשס"ז-2007
בכל שלב של הליך הפירוק מרצון, רשאי בית המשפט להורות לבקשת רשם העמותות אם הוא מצא כי קיים אינטרס ציבורי בפיקוח בית המשפט על הליכי הפירוק של העמותה, כי הפירוק יחדל להיות פירוק מרצון ויהפוך להיות פירוק לפי צו בית משפט.
להלן סדר הפעולות בעת פירוק על ידי בית המשפט
בית המשפט המחוזי רשאי לצוות על פירוק של עמותה בכל אחת מאלה:
- פעולות העמותה מתנהלות בניגוד לחוק, למטרות העמותה או לתקנון שלה. ראה הנחיות להתנהלות עמותות בהתאם לחוק העמותות, תש"ם – 1980 בקישור:
https://www.gov.il/he/departments/policies/associations-guideline
- העמותה או מטרותיה מכוונות לשלילת קיומה של מדינת ישראל או אופייה הדמוקרטי.
- חוקר שנתמנה לפי סע' 40 לחוק לאחר שרשם העמותות החליט לפתוח בחקירה בעניינה של העמותה, המליץ על פירוק העמותה.
- העמותה אינה יכולה לפרוע את חובותיה.
- בית המשפט מצא שמן היושר ומן הצדק יש לפרק את עמותה.
- העמותה קיבלה באסיפה הכללית החלטה על פירוק בידי בית משפט, והחלטת האסיפה התקבלה ברוב של שני שלישים מן המצביעים באסיפה שעליה ניתנה לכל חברי העמותה הודעה 21 ימים מראש, תוך ציון שיוצע באסיפה להחליט על פירוק כאמור.
הדיון בבקשת הפירוק, מתן צו הפירוק ומנוי מפרק לעמותה:
- סבר בית המשפט כי יש להורות על פירוק העמותה, יזמן בית המשפט דיון בפניו לצורך בחינת עילת הפירוק .
- היה ובית המשפט החליט לתת צו פירוק לעמותה, ימונה כונס הנכסים הרשמי או אדם מתאים אחר כמפרק לעמותה.
- כונס הנכסים הרשמי או מפרק העמותה יפעלו בכל הליך הפירוק של העמותה בהתאם להנחיות בית המשפט.
חלוקת נכסי העמותה לאחר הפירוק:
- פורקה העמותה ולאחר שנפרעו חובותיה במלואם נשארו נכסים, ינהגו בהם לפי הוראות התקנון ובלבד שאם העמותה פורקה לפי צו בית המשפט, שוכנע בית המשפט שאין בהוראות האמורות כדי להביא לכך שנכסי העמותה יחולקו לאחר פירוקה, במישרין או בעקיפין, לחברי העמותה או למייסדיה, או שיועברו נכסים, לאחר הפירוק, במישרין או בעקיפין, למטרות שאינן קרובות למטרות העמותה ערב מועד הפירוק;
- באין הוראות כאלה או באין אפשרות מעשית לנהוג לפיהן, יוקדשו אותם נכסים לפי הוראות בית המשפט למטרה שקבע בית המשפט כקרובה למטרות העמותה.
- הוראות סעיף זה לא יחולו לגבי נכס, שנקבע במועד העברתו לעמותה, בהסכם או בתקנון העמותה, כי הוא יועבר לאחר הפירוק לאדם שהעבירו לעמותה (בסעיף קטן זה – המעביר) או לאדם אחר שקבע המעביר.
לקביעת פגישת ייעוץ עם עו"ד יצחק לוי לפירוק לבחינת האפשרות להתקשר עם משרדנו לצורך פירוק מרצון של עמותה – יש ללחוץ על כפתור צור קשר או להשאיר פרטים באתר ונחזור אליכם בהקדם.
* אין באמור במאמר זה, אשר מהווה תמצית של חוק העמותות, תש”ם – 1980 ותקנותיו ונועד על מנת להציג באופן פשוט ונגיש את המידע לקורא כדי להוות ייעוץ או חוות דעת משפטית ואלה נדרשים לקבל ייעוץ משפטי מקצועי לפני ביצוע כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.