הועד המנהל של העמותה:
הועד המנהל של העמותה הנו הגוף שמנהל את ענייני העמותה בפועל ולצורך כך מקבל הועד את כל הסמכויות שלא יוחדו באופן מפורש בחוק העמותות או בתקנון למוסדות אחרים בעמותה.
פנקס חברי הועד המנהל של העמותה:
כל עמותה חייבת לנהל פנקס חברי ועד ולרשום בו את שמותיהם, כתובותיהם ומספר תעודות הזהות של חברי הועד וכן את תאריך תחילת כהונתם וסיום כהונתם כחברי ועד.
במידה ולא נקבע אחרת בתקנון העמותה אזי, הועד הראשון של העמותה יורכב ממייסדי העמותה (לפחות 2 חברים שאינם קרובי משפחה), כאשר לאחר מכן הסמכות למנות את הועד מסורה לאסיפה הכללית, כאשר בכל מקרה לאסיפה הכללית הסמכות להעביר את הועד או אחד מחבריו מכהונתם.
על תפקידי האסיפה הכללית וסמכויותיה ראה בקישור: תפקידי האסיפה הכללית בעמותה
חשוב שתזכרו !
אדם שנותן שירותים בשכר לעמותה או לחברת בת בשליטה של העמותה אינו יכול לכהן כחבר ועד בעמותה, כאשר מתן השירותים כולל גם איסור להשכיר לעמותה נכס כלשהו ולקבל ממנה כספים כלשהם, בין במישרין ובין בעקיפין.
(* למעט חבר סגל אקדמי בעמותה שהינה מוסד להשכלה גבוהה)
כחבר ועד יכול לכהן רק מי שהוא חבר בעמותה (לרבות נציג של תאגיד שחבר בעמותה) ועליו להיות בגיר (מעל גיל 18) שלא הוכרז כפסול דין או פושט רגל או מי שהורשע בפסק דין סופי בעבירה לפי סעיפים 290 עד 297 ו-414 עד 438 לחוק העונשין, תשל"ז-1977, או בעבירה אחרת שלדעת הרשם מפאת מהותה, חומרתה או נסיבותיה אין הוא ראוי לשמש כחבר ועד.
הסמכויות והתפקידים של הועד המנהל בעמותה:
אז אחרי שהבנו מי יכול להיות חבר בוועד העמותה בואו נבין מהן הסמכויות והתפקידים של הועד המנהל בעמותה:
- ליישם את ההחלטות של האסיפה הכללית.
- ליישם את מדיניות העמותה בהתאם להחלטות האסיפה הכללית, לבנות את תוכניות העבודה שלה ולקבוע עקרונות למימון הפעילות תוך קביעת סדרי עדיפויות לביצוע הפעילות.
- לקבוע דרכי פעולה לביצוע מטרות העמותה.
- לדון ולהחליט בכל ענייני העמותה כפי שיימצא לנכון.
- לקבוע נהלים בכתב לצורך הסדרת הפעילויות השוטפות השגרתיות של העמותה בשוטף.
- לאשר את התקציב השנתי של העמותה ולעקוב אחרי מצבה הכספי של העמותה במהלך הפעילות השוטפת.
- לוודא ולדאוג לכך שלא תתבצע חלוקת רווחים, במישרין או בעקיפין, לחברי העמותה.
- למנות ולפטר את המנהל הכללי של העמותה ולפקח על עבודתו השוטפת.
- לקבוע את המבנה הארגוני של העמותה ואת מדיניות השכר והתשלומים שלה.
- לכנס את האסיפה הכללית וכן אסיפות כלליות שלא מן המניין.
- להכין את הדוחות הכספיים והמילוליים של העמותה ולהביא אותם לאישור בפני ועדת הביקורת או הגוף המבקר ולאחר מכן לאישורה של האסיפה הכללית.
- לדווח לאסיפה הכללית על כל ענייני העמותה ומצבה.
- לנהל את פנקס החברים של חברי האסיפה הכללית ושל חברי ועד העמותה.
- למנות את המבקר הפנימי (ככל שיש חובה וצורך למנות) ולאשר את תוכנית העבודה שלו (בהסכמה ובאישור ועדת הביקורת ובכפוף להמלצותיה) .
אז עכשיו שאנחנו מבינים כי לוועד המנהל של העמותה סמכויות רבות וחשובות, בואו נבין מהי האחריות שמוטלת על חברי הוועד ומה עלולות להיות ההשלכות האישיות על חבר ועד שלא יעמוד בהן
על חברי ועד העמותה מוטלת החובה החוקית לפעול לטובת העמותה במסגרת מטרותיה ובהתאם לתקנון והחלטות האסיפה הכללית [ ראה בסע' 27 לחוק העמותות]
בשנים האחרונות הרחיבו בתי המשפט בפסקי הדין שיצאו תחת ידם את האחריות המשפטית המוטלת על חברי הועד והלכה למעשה, על חברי הועד בעמותה מוטלת חובת אמון אישית וחובת זהירות ומיומנות לפעול לטובת העמותה ולהגשמת מטרותיה.
כחלק מחובות האמון והזהירות האישיות של חברי ועד העמותה, מוטלת עליהם האחריות לדאוג לכך שלא תבוצע חלוקת רווחים בעמותה ועליהם לבצע את תפקידם בזהירות ובמיומנות, תוך שמירה על נכסי העמותה והאינטרסים שלה.
על חברי הועד המנהל של העמותה לוודא ולהיות מעודכנים במצבה הפיננסי של העמותה ולהימנע מיצירת גירעונות שיסכנו את החוסן הכלכלי שלה, כאשר כל הפרה של חובות אלה שמקורה בחוסר זהירות, רשלנות או פזיזות עלולה להביא לחיובו האישי של חבר הועד בתשלום נזקי העמותה על ידי בית המשפט.
חשוב לדעת: עמותה יכולה לקבל החלטה כי מבטחת את חברי הועד המנהל שלה, חברי ועדת הביקורת / הגוף המבקר ואת המנכ"ל וכל מי שכפוף לו ישירות, בביטוח אחריות נושאי משרה אולם לשם כך עליה לקבוע הוראות מתאימות בתקנון.
תקופת הכהונה של ועד העמותה
בהתאם להנחיית רשם העמותות תקופת כהונת ועד העמותה תוגבל ל – 4 שנים וזאת למעט מקרים חריגים שבהם אופי העמותה מצדיק כהונה לזמן ממושך יותר או לחילופין אם בהתאם להוראות תקנון העמותה נקבעה תקופה קצרה יותר .
בהתאם לכך, בהתאם להנחיית רשם העמותות, על העמותה לערוך בחירות לועד המנהל של העמותה אחת ל – 4 שנים אולם אין מניעה כי האסיפה הכללית של העמותה תאשר את בחירתם של אותם חברים לקדנציות נוספות בוועד (אלא אם הדבר הוגבל בתקנון העמותה).
מינוי מורשי חתימה
העמותה נדרשת למנות מורשי חתימה לצורך התנהלותה השוטפת.
בהתאם לכך, על הוועד המנהל של העמותה להסמיך לפחות שניים (או יותר) מבין חבריו להיות מורשי החתימה של העמותה שחתימתם יחד בצירוף חותמת העמותה או שמה המודפס יחייבו את העמותה לכל דבר ועניין כלפי צדדים שלישיים.
חשוב לזכור! מורשי החתימה של העמותה לא חייבים להיות חברי הוועד המנהל שלה והם יכולים להיות חברי העמותה, נושאי משרה בה או עובדיה ובלבד שאין ביניהם קירבה משפחתית ראשונה.
חברי ועדת הביקורת או הגוף המבקר, רואה החשבון או מבקר הפנים – אינם רשאים להיות מורשי חתימה בכל מקרה.
יודגש כי: אין באמור במאמר זה, אשר מהווה תמצית של חוק העמותות ותקנותיו ונועד על מנת להציג באופן פשוט ונגיש את המידע לקורא כדי להוות ייעוץ או חוות דעת משפטית ואלה נדרשים לקבל ייעוץ משפטי מקצועי לפני ביצוע כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.