ועדת הביקורת או הגוף המבקר
האסיפה הכללית של העמותה חייבת למנות ועדת ביקורת או גוף מבקר לעמותה (*גוף מבקר יכול שיהיה רואה חשבון או גוף אחר שאושר על ידי רשם העמותות כגוף מבקר). [על תפקידי האסיפה הכללית וסמכויותיה ראה בקישור: תפקידי האסיפה הכללית בעמותה ]
חשוב לדעת ! רואה החשבון שימונה על ידי האסיפה הכללית כגוף מבקר, לא יכול להיות רואה החשבון שמבקר את הדוחות הכספיים של העמותה או שעושה עבורה את הנהלת החשבונות מאחר וקיים ניגוד עניינים בין תפקידים אלו.
גם עמותה שלא פעילה מבחינה כספית חייבת במינוי ועדת ביקורת היות וועדת הביקורת היא אחד ממוסדות החובה שכל עמותה חייבת שיהיו לה בהתאם להוראות חוק העמותות.
על העמותה מוטלת החובה לתת לוועדת הביקורת את הכלים המתאימים בכדי שהוועדה תוכל למלא את תפקידה, בהתחשב באופי, היקף ומורכבות הפעילות של העמותה לעניין ההרכב של הועדה ומספר חבריה.
חשוב לדעת ! בוועדת הביקורת יכהנו לפחות 2 חברים ובמידה ותקנון העמותה קובע כי לוועדת הביקורת ימונו יותר מ – 2 חברים אזי יש לפעול בהתאם להוראות התקנון.
גוף מבקר יכול להיות אדם אחד, רואה חשבון או גוף אחר שאושר על ידי רשם העמותות כגוף מבקר.
אדם הנותן שירותים בשכר לעמותה שלא עקב תפקידו כחבר ועדת ביקורת, לא יכול לכהן כחבר ועדת ביקורת בעמותה כלומר: חבר ועדת הביקורת אינו יכול להיות עובד העמותה, קבלן של העמותה או גורם המשכיר לעמותה נכס כלשהו ומקבל בעד שירותים אלה תשלום כלשהו מהעמותה או מחברות בת בשליטה, בין אם במישרין ובין אם בעקיפין.
חברי ועדת הביקורת רשאים לקבל גמול בעד השתתפותם בישיבות ועדת הביקורת והחזר הוצאות בהתאם לתקנות העמותות (גמול ליו"ר ועד, לחבר ועד ולחבר ועדת ביקורת בעמותה), תשס"ט -2009.
אז אחרי שהבנו שבכל עמותה חייבת להיות ועדת ביקורת או גוף מבקר – בואו נבין מהן הסמכויות והתפקידים שלהם:
- לבדוק כי העמותה מקיימת פעילות תקינה, בהתאם למטרות העמותה, הוראות החוק והתקנות, תוך הקפדה על עקרונות של חיסכון, יעילות, אפקטיביות וטוהר המידות.
- לבדוק כי נושאי המשרה בעמותה מקיימים פעילות תקינה, בהתאם למטרות העמותה, הוראות החוק והתקנות, תוך הקפדה על עקרונות של חיסכון, יעילות, אפקטיביות וטוהר המידות.
- לעקוב אחרי ביצוע החלטות האסיפה הכללית והוועד המנהל שהעמותה.
- לאתר ולעמוד על ליקויים בניהול העמותה ולהציע לוועד המנהל דרכי פעולה לתיקון הליקויים.
- לבדוק את השגת יעדי העמותה ביעילות הפעולה ובחיסכון משאבים.
- לבדוק את כל ענייניה הכספיים של העמותה, החשבונות שלה, תשלומי השכר והפרשות לעובדים בהתאם לדרישות החוק ולוודא כי העמותה פועלת ומייעדת את הכספים לטובת קידום מטרותיה.
- לבחון את היקף עבודתו של רואה החשבון ואת שכרו.
- לקבוע הסדרים לגבי אופן הטיפול בתלונות של עובדי העמותה בנוגע לליקויים שבגינם הוגשה התלונה ולגבי ההגנה שתינתן להם.
- למנות את המבקר הפנימי יחד עם הוועד המנהל (דרושה הסכמה).
- להציע שינויים בתוכנית העבודה של המבקר הפנימי ולבחון את מערך הביקורת הפנימית בעמותה, ככל שישנו.
- לבדוק כל נושא שקשור לפעילותה של העמותה ושל נושאי המשרה בה.
אז על איך בעצם מיישמים את הסמכויות של ועדת הביקורת או הגוף המבקר – תוכלו לקרוא במאמר הבא : את מיישמים בפועל את תפקידי ועדת הביקורת או הגוף המבקר
* אין באמור במאמר זה, אשר מהווה תמצית של חוק העמותות ותקנותיו ונועד על מנת להציג באופן פשוט ונגיש את המידע לקורא כדי להוות ייעוץ או חוות דעת משפטית ואלה נדרשים לקבל ייעוץ משפטי מקצועי לפני ביצוע כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.